U bent hier: Parochie > Archief
Archief
Jezus, een leven sterker dan de dood
Jezus, een leven sterker dan de dood
Komende zondag is het alweer de vijfde zondag van de Vasten. Langzamerhand zijn wij op weg naar Pasen, het feest van onze opgestane Heer. Jezus helpt ons al weken op weg, met de thema’s van de evangelielezingen. Twee weken geleden was het thema: Jezus is de bron ten leven. Vorige week lazen wij dat Jezus het Licht in de duisternis is. En deze week hebben wij als thema: Jezus: een leven sterker dan de dood.

In het verhaal van de opstanding van Lazarus laat Jezus zien dat Hij, de Zoon van God, sterker is dan de dood. Best een lastige lezing, denk ik, in een tijd waarin veel mensen overlijden. Want Jezus maakt Lazarus weer levend - maar onze overledenen blijven dood. En toch zegt Jezus tegen ons: ‘Ik ben de opstanding en het leven. Wie in Mij gelooft mag dan wel sterven, maar toch zal hij leven.’ Zullen alle corona slachtoffers dan weer levend worden? Nee – dat is niet zo. Zullen alle maatregelen van de regering snel opgeheven worden? Ook dat valt niet te verwachten. Maar we mogen, in alle onzekerheid, één ding zeker weten: Jezus, de Zoon van God, is sterker dan de dood. Omdat we mogen geloven dat wij onze overledenen weer terug mogen zien, bij God, als ook onze tijd van heengaan is gekomen. Jezus is ook sterker dan de eenzaamheid die wij ervaren omdat we de deur bijna niet uit kunnen. Waarom? Omdat Hij de Zoon van God is. God, Die als een Vader voor ons wil zorgen. Maar hoe kan Jezus ons verdriet, en onze eenzaamheid, verlichten? Eigenlijk heel eenvoudig. U kent misschien wel dat prachtige verhaal van de soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een verwoeste kerk kwam. Daar hing een kruisbeeld, maar de handen van Jezus waren verdwenen. En op de plaats van Jezus’ handen schreef de soldaat: ‘Jullie zijn Mijn handen.’ Wij zijn de handen van Jezus! Wij mogen, in Jezus’ Naam, er zijn voor alle mensen die eenzaam en verdrietig zijn. Door een kaartje te sturen, door iemand op te bellen, door boodschappen te doen voor een ander. En vult u zelf maar in. Iedereen kan èn moet zijn of haar steentje bijdragen. Elke dag opnieuw mogen wij ons biddend afvragen hoe wij er kunnen zijn voor de ander, in naam van Jezus, die sterker is dan de dood. Nog maar een paar weken, dan is het Pasen. Het feest van onze opgestane Heer. Ik hoop en bid dat wij, samen met Hem, daar naartoe op weg gaan. Op een weg van zorgzaam omkijken naar elkaar.
Geplaatst op 2020-03-27 in de categorie: Parochie
Gebedsviering vanuit de Plechelmuskerk in Rossum
Gebedsviering vanuit de Plechelmuskerk in Rossum
Enkele vrijwilligers in Rossum hebben het mogelijk gemaakt dat er vanavond ( woensdag 25 maart 2020 om 19:00 uur ) een Gebedsviering kan worden uitgezonden vanuit de Plechelmuskerk in Rossum.

Het is ( voorlopig ) de bedoeling om dit de komende weken te blijven doen. En dan op woensdag en zaterdag om 19:00 uur. De uitzending is te zien op de website van de Geloofsgemeenschap Rossum. Op dit moment wordt ook bekeken of er vanuit de Plechelmusbasiliek op zondagmorgen een viering kan worden uitgezonden. Een deze dagen volgen daarover nadere berichten.
Geplaatst op 2020-03-25 in de categorie: Parochie
JEZUS LICHT IN DE DUISTERNIS.
JEZUS LICHT IN DE DUISTERNIS.
4e zondag van de 40dagentijd Johannes 9,1-41 Het evangelie van de blindgeborene. Midvasten, Zondag Laetare, Verheug U, De helft van de vastentijd zit er op! De zondagen 3 , 4 en

5 in de 40dagentijd lezen we uit het Johannesevangelie. Een diep getuigenis horen van de evangelist Johannes met wie we in Jezus van doen hebben. Vorige week ‘’Jezus de bron ten leven’’. Deze week ‘’Jezus Licht in de duisternis’’. Volgende week ‘’Jezus, een Leven sterker dan de dood’’. Jezus Licht in de duisternis. Weet U Deze week hoorde ik iemand zeggen: ‘’Die crisis van 2008, die ging over de grote graaiers in onze wereld. Die mensen van nooit genoeg, altijd meer en meer…”’ ‘’Die crisis waar we nu midden in zitten, die gaat over mensen, die maar niet ophouden aanslagen te plegen op ons leefmilieu, de natuur…’’ Wanneer laten we moeder aarde eens met rust? Wanneer komt de mens eens tot bezinning? Hoeveel crisissen staan ons nog te wachten? Welke aanslagen gaat de mens nog meer plegen? Zijn ze dan stekeblind? Hebben ze dan niet in de gaten dat dit zo niet door kan gaan? ZIJN ZE DAN STEKEBLIND??? De evangelist Johannes schildert ons in het prachtige verhaal van de blindgeborene al die mensen die stekeblind waren voor wat hen in Jezus tegemoet kwam. Jezus, Licht in de duisternis. De brenger van het ware Licht. God zelf die onder ons zichtbaar wordt. Maar dat moet je wel willen zien. Daar moet je wel je ogen voor willen openen. Je als mens voor open willen stellen. En als je denkt: ‘’Ik heb de wijsheid zelf al in pacht, ik heb niks anders meer nodig, mijn zienswijze is de juiste. Ik houd mijn oogkleppen op, ik behoef niet verder om mij heen te kijken, ik weet het al’’. Ja, dan zal het Licht van de wereld, Jezus, voor jou niet kunnen gaan schijnen, dan zal dat niet zichtbaar worden. Weet U, De graaiers van 2008… De plegers van aanslagen op ons milieu, op onze leefwereld… Die mensen vol van zichzelf… Die blindheid van elke generatie opnieuw , daar zullen we tegen moeten vechten… Steeds opnieuw …Ware wegen ten leven weten te ontwaren… Te kiezen voor Hem die het Licht der Wereld is. Pastor B.Reerink Pastoor Parochie H.Plechelmus
Geplaatst op 2020-03-20 in de categorie: Parochie
Cirkel van gebed op zondag 22 maart
Cirkel van gebed op zondag 22 maart
KRO-NCRV komt op zondag 22 maart samen met de Nederlandse bisschoppen met een signaal van hoop, troost en bemoediging voor katholieke gelovigen in Nederland. Dit gebeurt door de uitzending van een cirkel van gebed op NPO 2, Facebook en de website KRO-NCRV.nl/katholiek.

De gebedscirkel start om 9.45 uur op NPO 2 met het Geloofsgesprek van Leo Fijen met kardinaal Eijk. Aansluitend is de Utrechtse aartsbisschop celebrant in de rechtstreekse Eucharistieviering vanuit de Sint Lambertusbasiliek te Hengelo. Daarna wordt om 12.00 uur het gebed online overgenomen op de KRO-NCRV Facebookpagina en website. Iedereen kan vanaf 12.00 uur via het internet op ieder uur meebidden met het gebed van een bisschop vanuit zijn eigen bisdom. Online wordt de gebedscirkel gestart door bisschop Van den Hout vanuit het bisdom Groningen-Leeuwarden. De gebedscirkel wordt om 16.35 uur afgesloten met een korte vesperviering vanuit de Sint-Janskathedraal in Den Bosch met bisschop De Korte. Schema Biddend Verbonden (wijzigingen voorbehouden): • 09.45 uur kardinaal Eijk in het geloofsgesprek op NPO 2 • 10.00 uur kardinaal Eijk in de Eucharistieviering vanuit Hengelo op NPO 2 • 12.00 uur bisschop Van den Hout vanuit het bisdom Groningen-Leeuwarden • 13.00 uur bisschop (coadjutor) Hendriks vanuit het bisdom Haarlem-Amsterdam • 14.00 uur bisschop Van den Hende vanuit het bisdom Rotterdam • 15.00 uur bisschop Liesen vanuit het bisdom Breda • 16.00 uur bisschop Smeets vanuit het bisdom Roermond • 16.35 uur vesperviering met bisschop De Korte vanuit het bisdom Den Bosch op NPO 2
Geplaatst op 2020-03-19 in de categorie: Parochie