U bent hier: Roomssoesje >
Rooms Soesje
Citroenmarmelade

In het begin van het nieuwe jaar hebben veel mensen goede voornemens gemaakt. De meeste goede voornemens zijn niet zo eenvoudig te verwezenlijken. Want als je geen sporter bent, ga dan maar eens ineens dire keer per week naar de sportschool. Of als je een echte zoetekauw bent, ban dan maar eens ineens alle zoetigheid uit je menu. Of als je al vanaf jong rookt, leg die sigaretten dan maar eens ineens aan de kant... Je moet echt door de zure appel heen bijten en volhouden, ook al roept je lijf om iets anders...

Misschien helpt het als je dan af en toe een boterham met citroenmarmelade eet, zodat je letterlijk door het zure heen moet eten.

 


Wat heb je nodig?

acht, liefst biologische, citroenen

1 kilo geleisuiker

 

roestvrijstalen pan (let op GEEN aluminiumpan!!!), snijplank, scherp mes, citruspers, vier lege en schone jampotjes

 

Wat moet je doen?

Boen de citroenen met lauw water grondig schoon. Snijd van twee citroenen de gele schil en snijd deze in dunne reepjes. Pers deze citroenen uit. Snijd twee citroenen in dunnen plakjes. Schil de overige vier citroenen tot op het vruchtveels en snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Doe sap, vruchtvlees, schilletjes, plakjes en geleisuiker in een pan en breng aan de kook. Als alles sputterend kookt, vier minuten door laten koken. Doe daarna de citroenmarmelade in schone jamptojes. Draai de deksel er op en zet ze vijf minuten op de kop weg. Citroen bindt niet heel gemakkelijk, dus het kan wel even (meer dan een dag) duren voordat de marmelade wat steviger is geworden. Heerlijk op de boterham, op een plak cake of in gebak... Geniet er van!

 Bisschopsbrood

15 juli is de sterfdag van de heilige Plechelmus. Hij is de stadspatroon van Oldenzaal, waar ook een basiliek staat met zijn naam. In vier omliggende dorpen is een Plechelmuskerk en overal wordt zijn sterfdag gevierd. In Oldenzaal gebeurt dat altijd op een zondag op of zo dicht mogelijk bij de sterfdag van Plechelmus, met een eucharistieviering en aansluitend een processie waar bij het eeuwenoude borstbeeld van Plechelmus wordt meegedragen.

 

Bij toeval kwam ik het recept tegen van bisschopsbrood. Er zijn verschillende varianten te vinden op internet. Het ene brood werd/wort gebakken ter ere van Sint Maarten en het volgende voor het Sinterklaasfeest. Dit recept is van zr. Chiara Bots uit Megen. Zr. Chiara bakte dit brood toen de bisschop op bezoek kwam in het klooster. 

Wil jij nog iets lekkers en origineels bij de koffie wanneer Oldenzaal het Plechelmusfeest viert? Bak dan dit boord, dat eerlijk gezegd meer weg heeft van een heerlijk gevulde cake…


Ingrediënten

4 eieren

bloem gewicht gelijk aan de vier eieren met schaal (ca. 200g)

suiker gewicht gelijk aan de vier eieren (ca. 200 g)

60 g rozijnen

60 g krenten

30 g sukade

25 g amandelen

 

Bereiding

Klop de eieren en de suiker 15 minuten lang. Voeg er de gewassen en gedroogde krenten en rozijnen aan toe met de sukade en gehakte amandelen. Roer als laatste de gezeefde bloem er zo luchtig mogelijk door.

Doe het beslag in de ingevette broodvorm en bak 45 – 60 minuten op 175 graden in de oven. Probeer met een sateprikker of het brood gaar is. De prikker moet er droog uitkomen! Eet smakelijk!

 

Recept van Zr. Chiara Bots, uit: Gezond leven, bezield etenGazpacho, koude tomatensoep voor stoere vaders!

Ga jij ook koken voor je vader op Vaderdag? Dan wordt het vast iets stoers: iets met vlees en aardappels, een barbecue bijvoorbeeld, met speklapjes, lamskoteletten, gepofte aardappel, een maïskolf. Hier een verrassend recept voor koude tomatensoep. Heerlijk vooraf, zeker op een warme dag en vol gezonde groenten! En niet zo heel moeilijk om te maken. Veel plezier, eet smakelijk en een fijne Vaderdag gewenst!


Wat heb je nodig? 

600 gram lekkere tomaten (pruim-, tros- of vleestomaten, al naargelang er in de winkel verkrijgbaar zijn)

1/2 komkommer, geschild in grove stukken gesneden

1 rode paprika, gewassen en grof gesneden, zaadlijsten verwijderd

2 el rode-wijnazijn (of balsamico-azijn)

1 tl honing of bruine rietsuiker

150 ml koud water

4 el olijfolie, extra vierge 

1 teen knoflook, geschild en uitgeperst

1 ui, gesnipperd

zout en gemalen peper naar smaak

Extra om te garneren: basilicumblaadjes of kleine blokjes tomaat/komkommer/paprika

 

Verder heb je nodig een grote kom, een staafmixer of blender, een plank, een snijmes

 

Wat moet je doen?

Was de tomaten. Verwijder de groene steelaanzet. Snij de tomaten in stukken en doe ze in de kom. Was ook de komkommer en de paprika en snij in stukken. Sniper de ui. Alle groenten gaan in de kom. Giet er het water bij en mix met de staafmixer alles fijn. Voeg nu de knoflook toe. Mixer verder. Voeg olijfolie, azijn en honing / suiker toe. Mix alles goed door elkaar. Maar op smaak met peper en eventueel zout.

Zet alles minimaal een uur, maar liever twee uur in de koelkast, zodat de gazpacho door en door koud wordt en de smaken op elkaar in kunnen werken. Schep net voor het eten de koude tomatensoep in mooie glazen of in een soepbord. Garneer met een sliertje olijfolie en wat fijn gesneden komkommer, tomaat en/of paprika. Stokbrood of croutons zijn er ook heerlijk bij!